PERFORMANCE ROOMS2023 Part III

Performance ROOMS2023  Part III

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

«25 χρόνια»

 KATALOGOS Performance ROOMS2023

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον παρουσιάζει την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο  «Performance ROOMS2023»  στην Αίθουσα Τέχνης ΚαππάτοςΑθηνάς 12, Μοναστηράκι,Αθήνα.

 15 Επιμελητές παρουσιάζουν 20 Performers από τις Εικαστικές Τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το Θέατρο, τον Χορό, τη Μουσική, τα Multimedia, στα δωμάτια της γκαλερί, σε διάστημα 3 εβδομάδων και σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα θα αποτελείται απο 5 Performances και θα παρουσιάζεται από ένα τριήμερο. Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται και μια ζωντανή performance κατά την τριήμερη διάρκεια της κάθε ομάδας, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, στα Εγκαίνια με την  ομάδα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00 και στην συνέχεια Παρασκευή 27/1 και Σάββατο 28/1 , 19:00 – 22:00, η  ομάδα θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 2/2 και Παρασκευή 3/2, 19:00 – 22:00 και η 3η ομάδα την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 10/2 και Σάββατο 11/2, 19:00 – 22:00.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν και να καταγραφούν συστηματικά οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο της Performance, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, σαν συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων για τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει στην ανάδειξη ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και επιμελητών.

25 χρόνια απο το ξεκίνημα μιας μικρής απόπειρας που είχε ως ζητούμενο την ανίχνευση και παρουσίαση στο ευρύ κοινό των νέων τάσεων και προτάσεων και της θεωρητικής σκέψης στον εικαστικό χώρο. Εικοσιπέντε χρόνια έρευνας της σύγχρονης δημιουργικής και πνευματικής δημιουργίας, όπου το τοπίο της Σύγχρονης Τέχνης, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, έχει εξελιχθεί και διευρυνθεί, έχοντας την μεγάλη τύχη να είμαστε παρόντες, μάρτυρες και συμμέτοχοι αυτής της μεγάλης και σημαντικής αλλαγής. Αφήσαμε πίσω μας τα αρνητικά του παρελθόντος και συμβάλλαμε στο προχώρημα και κτίσιμο μιας νέας πραγματικότητας στις Εικαστικές Τέχνες στη χώρα μας. Σε αυτη τη πορεία μας είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με περισσότερους απο 160 Επιμελητές και 480 Καλλιτέχνες και μας έδωσε τη μεγάλη και θερμή συμπαράστασή του ένα μεγάλο κοινό χιλιάδων φιλότεχνων. Τους ευχαριστούμε όλους και οραματιζόμαστε την συνέχεια σε αυτή την μοναδική εκδήλωση των δημιουργών της Σύγχρονης Τέχνης, αυτών που η ενασχόλησή τους με τα φαινόμενα και της ανάγκες  της εποχής και της καθημερινότητάς μας, με την πληθώρα των εκφραστικών μέσων και εργαλείων, μας ανοίγουν νέους δρόμους στη σκέψη και τη συνείδησή μας.

Συμμετέχουν στο ΙΙΙ μέρος οι:

 Επιμελητές:  Βάσια Ζορμπαλή,   Νάσια Καλαμάκη, Άλκηστις Κοντοπούλου, Φαίη Τζανετουλάκου, Αθανασία Τσοπαναργιά

Καλλιτέχνες: bmin0r, Βάσια Ζορμπαλή, zs ensemble (Ζωή Κολλάτου, Σταύρος Κώττας),   Αναστασία Μπέλλου,  Αθανασία Τσοπαναργιά

 

 

3ο μέρος Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 10/2, Σάββατο 11/2, 19:00 – 22:00

Καλλιτέχνης:                                                  bmin0r

Ping

Ο bmin0r δημιουργεί μια διαδραστική, performative βιντεοεγκατάσταση, σε μια τηλεόραση με πολλαπλά κανάλια. Οι επισκέπτες περιηγούνται με το τηλεχειριστήριο επιλέγοντας τι θα παρακολουθήσουν. Μεταδίδεται ασταμάτητα η δραστηριότητα των επισκεπτών, ζωντανά πλάνα από κοντινά σημεία στην περιοχή, υλικό από CCTV κάμερες, trail κάμερες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δρόμους, πλατείες, αγορές, καταστήματα, συστήματα ασφάλειας και ψυχαγωγίας, drones, live πλάνα σε online κανάλια ή πλατφόρμες. Μια οικεία συνθήκη περιήγησης σε τηλεοπτικά κανάλια μετατρέπεται σε άβολη συνειδητοποίηση ότι ίχνη της δραστηριότητάς μας στον φυσικό και ψηφιακό, ιδιωτικό και δημόσιο χώρο είναι προσβάσιμα και αποτελούν μέρη ενός παγκόσμιου χάρτη δεδομένων, καθώς παρατηρούμαστε και παρατηρούμε, καταγραφόμαστε και καταγράφουμε διαρκώς.

Επιμέλεια: Νάσια Καλαμάκη   

——————–

Καλλιτέχνις:                                      Βάσια Ζορμπαλή

so[b](e)low

Το μπαλόνι συναντάει το έργο so[b](e)low ως μία αλληγορία στη ρευστότητα, τη μεταβλητότητα και την ευάλωτη φύση του ανθρώπου. Η ενεργητικότητα και η οργανικότητα του αντικειμένου αντικατοπτρίζει το ενδεχομενικό πεδίο που συγκροτεί το ανθρώπινο σώμα. Ανοιχτό στις εκπλήξεις, τη ρευστότητα και την ασάφεια, διαμορφώνει έναν τόπο που αφηγείται ιστορίες επιτελεστικότητας, μέσα, από και για το εύθραυστο κουκούλι του. Αναμετριέται με την αποφασιστικότητα του χρόνου και την αντοχή της έκθεσής του, φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας. Τι αποτύπωμα αφήνει μία αναπνοή;

Επιμέλεια: Βάσια Ζορμπαλή

———————-

Καλλιτέχνες:              zs ensemble (Ζωή Κολλάτου, Σταύρος Κώττας)

Waiting Room

Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα.

Τι μας χωρίζει; Ποιος ορίζει τη διαχωριστική γραμμή; Πόσο μπορώ να δω από μια χαραμάδα; Τι περιμένω; Μπορεί ο χρόνος αναμονής να δημιουργεί διαχωρισμούς; Μπορεί ο χώρος αναμονής να λειτουργήσει ως χώρος συνάντησης; Μπορώ να αφήσω την ασφάλεια της προσωπικής μου ιστορίας; Πόσο ακόμη θα μείνω στην ίδια πλευρά; Έξω όλα αλλάζουν. Μέσα;

Οι zs ensemble επιχειρούν να βρουν το κλειδί της απελευθέρωσής τους από τις συνήθειες, τα μοτίβα, τη θεατρικότητα. Κίνηση κ λόγος αποδομούνται προς αναζήτηση της πρώτης ύλης, της υπέρβασης, της επιστροφής.

Επιμέλεια: Άλκηστις Κοντοπούλου

—————–

Καλλιτέχνις:                                       Αναστασία Μπέλλου

‘’ΠΛΑΤΣ’’/ ’’SPLAT’’

Το “PLats” έρχεται να ανατρέψει τη βεβαιότητα της εσχατολογικής φύσης του ανθρώπου, επισημαίνοντας με χιουμοριστικό και αυθάδικο τρόπο την ψευδαίσθηση του υποτιθέμενου ελέγχου της ζωής του. Με τις προκλητικές, άναρχες ταλαντώσεις και κυματισμούς του το “ΠΛΑΤΣ” υπενθυμίζει αλλά ταυτόχρονα εξυμνεί τη θνητή, ατελή φύση του ανθρώπου και την απώλεια ελέγχου μιας βολικά στατικής ηρεμίας που επιθυμεί να τον παγώσει στον χώρο και τον χρόνο. Διαθέτοντας μια εγγενή οργανικότητα συντίθεται από έννοιες όπως το υγρό στοιχείο, η ταλάντωση, η πρόσκρουση και προϋποθέτει κίνηση σε μια επιφάνεια. Έχει ήχο. Η ίδια η λέξη αποτελεί ηχητική αναπαράσταση της έννοιας, έτσι ο εννοιολογικός πυρήνας της περφόρμανς προδίδεται ήδη στον τίτλο της.

Στην περφόρμανς  ‘’ΠΛΑΤΣ’’, η καλλιτέχνιδα δημιουργεί μια σύνθεση από οργανικές φόρμες που συνειρμικά παραπέμπουν σε μέλη του ανθρώπινου σώματος, που είναι σεξουαλικά φορτισμένα (οπίσθια, αιδοία, πέη) και αλληλεπιδρά με αυτά επιδιδόμενη σε κινήσεις ραπίσματος που παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο. Σχηματικά οι φόρμες αποδίδονται ως ζωόμορφα και φυτόμορφα γλυπτά δημιουργώντας έτσι έναν άλλο “κήπο επίγειων απολαύσεων ” που είναι έτοιμος να εξερευνηθεί. Έτσι δημιουργείται ένα διαδραστικό περιβάλλον στο οποίο οι θεατές καλούνται να εξερευνήσουν τις επιδράσεις μιας “υγρής σωματικότητας” και των ήχων που παράγει, και κατ’επέκταση να ανακαλύψουν το ίδιο τους το σώμα και την κρυφή ζωή που κρύβει μέσα του.

Η καλλιτέχνης αντλεί αναφορές από την ποπ κουλτούρα και κυρίως το διαδίκτυο, με βίντεο που παρουσιάζουν με φετιχιστικό τρόπο την ηδονή (oddly satisfying, ASMR, porn videos).

Επιμέλεια: Φαίη Τζανετουλάκου

——————

Καλλιτέχνις:                                Αθανασία Τσοπαναργιά

Παίρνω μια βαθιά ανάσα και εκπνέω, νιώθοντας τον δροσερό αέρα να γεμίζει τους πνεύμονές μου

και μετά να φεύγει από το σώμα μου. Το νερό κάνει το ίδιο πράγμα, ρέει μέσα μου και φέρνει ζωή. Κινείται συνεχώς, διαμορφώνεται και βγάζει ήχο, όπως η θάλασσα μεταφέρει τα μικρά της. Το νερό είναι ζωτικό μέρος της ζωής, όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά για όλα τα έμβια όντα. Είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της ζωής, από την αρχή στη μήτρα μέχρι το τέλος του θανάτου. Είναι ένας κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ, που ρέει και αλλάζει συνεχώς, όπως και η άμπωτη και η ροή της θάλασσας. Χωρίς νερό, η ζωή όπως ξέρουμε δεν θα ήταν δυνατή. Έτσι, παίρνω άλλη μια βαθιά ανάσα και αφήνω το νερό μέσα μου να κυλήσει, γνωρίζοντας ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μου και του κόσμου γύρω μου.

Επιμέλεια: Αθανασία Τσοπαναργιά

——————