ROOMS2007

rooms2007

4ROOMS2007

Τέσσερις Επιμελητές προτείνουν  Νέους  Έλληνες Καλλιτέχνες

                             ΣΑΝΙΑ ΠΑΠΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΙΜΟΥΛΗΣ

            ΧΑΡΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΚΟΥΝΤΖΟΣ, ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΚΟΛΗ

                          ΕΦΗ ΣΤΡΟΥΖΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΥΛΑΚΗΣ

                       ΛΙΝΑ ΤΣΙΚΟΥΤΑ: ΓΙΩΤΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΡΗ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΡΗΣ

 

 

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, σε νέο χώρο στην οδό Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3217931, διοργανώνει και παρουσιάζει, για ένατη χρονιά, την έκθεση         4ROOMS2007” «Τέσσερις Επιμελητές προτείνουν Νέους Έλληνες Καλλιτέχνες».

 

Τέσσερις Επιμελητές, οι  ΣΑΝΙΑ ΠΑΠΑ,  ΧΑΡΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΦΗ ΣΤΡΟΥΖΑ    και ΛΙΝΑ ΤΣΙΚΟΥΤΑ, επιλέγουν ο καθένας από ένα νέο εικαστικό καλλιτέχνη που θα παρουσιασθούν στους χώρους της γκαλερί. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε νέους καλλιτέχνες να πλησιάσουν το ευρύ κοινό και να δηλωθούν και να καταγραφούν οι νέες τάσεις και προτάσεις στον ελληνικό εικαστικό χώρο και να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος. Οι καλλιτέχνες είναι νέοι, πρωτοεμφανιζόμενοι στον χώρο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα.

 

 

Στέφανος Παυλάκης

Ο Στέφανος Παυλάκης διερευνά την αλληλεπίδραση ήχου – εικόνας και τους τρόπους με τους οποίους η αναπαράσταση του πραγματικού χώρου αποκτά πολλαπλές και διαφορετικές διαστάσεις και πολιτισμικές σημασίες μέσα από το στοιχείο του ήχου και του λόγου. Στην έκθεση Rooms στη Γκαλερί Καππάτος, παρουσιάζει ένα ανέκδοτο έργο, που αποτελείται από τη σταθερή βίντεο προβολή μιας εικόνας, που στην αντίληψη του θεατή, μεταλλάσσεται σημασιολογικά μέσα από την εναλλαγή της ηχητικής εγκατάστασης και του λόγου.

                   ΕΦΗ ΣΤΡΟΥΖΑ

 

 

Κωνσταντίνος Τζιμούλης

 

Ο Κωνσταντίνος Τζιμούλης θα παρουσιάσει την εγκατάσταση και video performance “Με ορίζεις, σε ορίζω”.  Χρησιμοποιεί  ένα “προσωπικό κουτί” από χαρτονένια κομμάτια που κρέμεται από το ταβάνι ως ένα τυποποιημένο πλαίσιο ή θεσμό που μας δίνεται έτοιμο από κάποιους άλλους και καλούμαστε να κινηθούμε στον χώρο που αυτό ορίζει. Οι θεσμοί αυτοί είναι όλο το περιβάλλον που μας περιβάλει και στο οποίο ανήκουμε, κοινωνία, οικογένεια, σχέσεις κτλ. οι οποίοι μπορεί να μας “προστατεύουν” ή να μας “εγκλωβίζουν”, εφόσον δεν αποτελούμε “κλειστό κύκλωμα” αλλά με το κομμάτιασμά του, τον επαναπροσδιορισμό του, την δημιουργία ενός προσωπικού πλαισίου που βασίζεται σε ότι προϋπάρχει, δημιουργείται έτσι μια αλληλεπίδραση και ένας διάλογος (με ορίζεις, σε ορίζω).

   ΣΑΝΙΑ ΠΑΠΑ

Έλενα Κουκόλη

 

“ Έμμονες σκέψεις, δηλαδή γραφές, που αποκαλύπτουν ή αποκρύπτουν όγκους (εμπόδια, φόβους). Γραφές που συνιστούν σχέδια και σχέδια που προσδιορίζουν το χώρο εκ νέου. Σχέδια που αμφισβητούν τη φυσική πραγματικότητα του χώρου και αναγκάζουν το θεατή να τον επαναπροσδιορίσει χωρίς προκατάληψη, σχεδόν «αθώα».

‘Ένα πιθανό στιγμιαίο ρήγμα στην αντίληψη της πραγματικότητας. Άλλωστε τι είναι αλήθεια και τι πραγματικό;”

  ΧΑΡΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Φίλιππος  Γκουντζός

 

Ο Φίλιππος  Γκουντζός, ξαναφτιάχνει μια πραγματικότητα. Τα έργα του είναι επιλεγμένες αναπαραγωγές του κόσμου που μας περιβάλει, του επίγειου, του υπόγειου ακόμα και κάποιων καλλιτεχνικών αντικειμένων που του έχουν τραβήξει την προσοχή. Είναι δεξιοτέχνης και το εκμεταλλεύεται προκειμένου να δημιουργήσει αντικείμενα που απαιτούν την αυθόρμητη ματιά για να τα δει κανείς, εκείνη που θα την ονομάζαμε οπτική αφή. Ο θεατής προκαλείται άμεσα ώστε να επαληθεύσει αν αυτό που βλέπουν τα μάτια του είναι αληθινό ή τεχνητό. Γιατί η πραγματικότητα που επικαλείται στα έργα του δεν είναι η φυσική αλλά τεχνητή, παράδοξη και ποιητική.

  ΧΑΡΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η Λίνα Τσίκουτα προτείνει τρεις νέους καλλιτέχνες οι οποίοι εμφανίζονται ως ομάδα παρουσιάζοντας ωστόσο τρία ξεχωριστά έργα. Τα έργα εντάσσονται σε ένα συναφές πλαίσιο, αυτό της δράσης, της έρευνας και της τεκμηρίωσης.

 

Η Γιώτα Ιωαννίδου (1976) στο “Early morning glory” παρουσιάζει μέσα από μια έρευνα και διάφορα υλικά (βίντεο, συνέντευξη, γλωσσάρι, υλικά έρευνας) την εκπαίδευση πωλητών μιας πολυεθνικής εταιρείας.

 

Ο Πέτρος Μώρης (1986) στο “Honor them” παρουσιάζει μια πρόταση εναλλακτικής υπηρεσίας για την «διευθέτηση» των άχρηστων αντικειμένων, με πλήρη καταγραφή της ιδιόρρυθμης αυτής εταιρείας (με βίντεο, σχέδια, manual, σήμα κλπ).

 

Η Μαρία Σαρρή (1975) παρουσιάζει δυο δράσεις της, την «Ανασκαφή» και τη «Μαξιλάρια».

Η «Ανασκαφή» πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο σημείο της Ν.Ιωνίας ενώ τα «Μαξιλάρια»  εμφανίζουν την διαδικασία διερεύνησης “κάποιων” παλιών μαξιλαριών. Με φωτογραφίες, αρχεία καταγραφής ανασκαφών και παρουσίαση ευρημάτων τεκμηριώνει τη δράση της.

Τα τρία έργα συνδέονται με ένα ανεπαίσθητο νήμα κοινής αφετηρίας, κοινών ενδιαφερόντων, πρακτικών και δράσεων.

 

 

 

 

Διάρκεια μέχρι 21 Απριλίου 2007

Ώρες λειτουργίας   Τετ., Πεμ., Παρ. 12-8 μμ  Σαβ., 12-3 μμ.