PERFORMANCE ROOMS 2023 Part I

Performance ROOMS2023  Part I

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης

«25 χρόνια»

 KATALOGOS Performance ROOMS2023

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πάνθεον παρουσιάζει την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο  «Performance ROOMS2023»  στην Αίθουσα Τέχνης ΚαππάτοςΑθηνάς 12, Μοναστηράκι,Αθήνα.

 15 Επιμελητές παρουσιάζουν 20 Performers από τις Εικαστικές Τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το Θέατρο, τον Χορό, τη Μουσική, τα Multimedia, στα δωμάτια της γκαλερί, σε διάστημα 3 εβδομάδων και σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα θα αποτελείται απο 5 Performances και θα παρουσιάζεται από ένα τριήμερο. Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται και μια ζωντανή performance κατά την τριήμερη διάρκεια της κάθε ομάδας, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, στα Εγκαίνια με την  ομάδα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00 και στην συνέχεια Παρασκευή 27/1 και Σάββατο 28/1 , 19:00 – 22:00, η  ομάδα θα παρουσιασθεί την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 2/2 και Παρασκευή 3/2, 19:00 – 22:00 και η 3η ομάδα την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 10/2 και Σάββατο 11/2, 19:00 – 22:00.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν και να καταγραφούν συστηματικά οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο της Performance, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, σαν συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων για τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει στην ανάδειξη ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και επιμελητών.

25 χρόνια απο το ξεκίνημα μιας μικρής απόπειρας που είχε ως ζητούμενο την ανίχνευση και παρουσίαση στο ευρύ κοινό των νέων τάσεων και προτάσεων και της θεωρητικής σκέψης στον εικαστικό χώρο. Εικοσιπέντε χρόνια έρευνας της σύγχρονης δημιουργικής και πνευματικής δημιουργίας, όπου το τοπίο της Σύγχρονης Τέχνης, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, έχει εξελιχθεί και διευρυνθεί, έχοντας την μεγάλη τύχη να είμαστε παρόντες, μάρτυρες και συμμέτοχοι αυτής της μεγάλης και σημαντικής αλλαγής. Αφήσαμε πίσω μας τα αρνητικά του παρελθόντος και συμβάλλαμε στο προχώρημα και κτίσιμο μιας νέας πραγματικότητας στις Εικαστικές Τέχνες στη χώρα μας. Σε αυτη τη πορεία μας είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με περισσότερους απο 160 Επιμελητές και 480 Καλλιτέχνες και μας έδωσε τη μεγάλη και θερμή συμπαράστασή του ένα μεγάλο κοινό χιλιάδων φιλότεχνων. Τους ευχαριστούμε όλους και οραματιζόμαστε την συνέχεια σε αυτή την μοναδική εκδήλωση των δημιουργών της Σύγχρονης Τέχνης, αυτών που η ενασχόλησή τους με τα φαινόμενα και της ανάγκες  της εποχής και της καθημερινότητάς μας, με την πληθώρα των εκφραστικών μέσων και εργαλείων, μας ανοίγουν νέους δρόμους στη σκέψη και τη συνείδησή μας.

Συμμετέχουν οι:

 Επιμελητές: Κωνσταντίνος Δερβένης, Μαρία ΔογκογιάννηΒάσια Ζορμπαλή,  Δηώ Καγκελάρη, Νάσια Καλαμάκη, Μαργαρίτα Καταγά, Άλκηστις Κοντοπούλου, Γιώτα Κωνσταντάτου, Λυδία Λαμπροπούλου, Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, Ειρήνη Μαρία Νανούρη, Μαρία Ξυπολοπούλου, Φαίη Τζανετουλάκου, Αθανασία Τσοπαναργιά

Καλλιτέχνες: bmin0r, Βίβιαν Γουγουλιά, Κωνσταντίνος Δερβένης-Ελένη Αθανασοπούλου -Νικόλας Δερβένης, Βάσια Ζορμπαλή, zs ensemble (Ζωή Κολλάτου, Σταύρος Κώττας), Αθηνά Κανελλοπούλου, Χαρά  Κολαΐτη (aka Anna Goula Vardinogianni), Ιζαμπώ Κρέμου, Λίζα Κουτσουδάκη-Κωνσταντίνα Παπαντωνάτου, Σοφία Κυριακίδου, Αναστασία Μπέλλου, Τζωρτζίνα Πανταζοπούλου, Boryana Petkova, Αθανασία Τσοπαναργιά

 Εγκαίνια Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, 19:00 – 22:00.

1ο μέρος Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, Παρασκευή 27/1, Σάββατο 28/1,  19:00 – 22:00

2ο μέρος Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 2/2,  Παρασκευή 3/2,  19:00 – 22:00

3ο μέρος Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, Παρασκευή 10/2, Σάββατο 11/2, 19:00 – 22:00

 

1ο μέρος Πέμπτη 26/1, Παρασκευή 27/1, Σάββατο 28/1,19:00 – 22:00

Καλλιτέχνις:                                     Βίβιαν Γουγουλιά

Original S(k)in

Η πρωτόπλαστη γέννηση. Το αμάρτημα. Η σαρκική απόλαυση και η απενεχοποίηση του γυναικείου αισθησιασμού. Το πέρασμα από την αθωότητα στην ενηλικίωση. Η εσωτερική πάλη. Το σύνδρομο της γυναίκας αράχνης. Το κορίτσι, η έφηβη, η γυναίκα, η αμαζόνα, η θεά. Αποκάλυψη της Αφροδίτης. Μadonna, La Divina. Από την Εύα στην Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων. Από την Μέριλιν Μονρό στην Λολίτα. Μία μελέτη της γυναικείας φύσης και των εκφάνσεών της. Καλό και κακό. Ισορροπία. Ενσάρκωση του «Δεύτερου Φύλου». Ερωτισμός. Ψυχογράφημα του γυναικείου σώματος και του αισθησιασμού. Τότε και τώρα. Γυναικείο Μανιφέστο. Από την ΛΑΣΠΗ στην ΣΑΡΚΑ. Από την ΑΜΑΡΤΙΑ στην ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Original Sin ή Original Skin; Και τα δύο.

Επιμέλεια: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου

————————–

Καλλιτέχνις:             Χαρά Κολαΐτη (aka Anna Goula Vardinogianni)  

“Η Κομμουνισμένη”

Η Χαρά Κολαΐτη γίνεται η Anna Goula για να ανεβάσει στην live εικαστική σκηνή των PERFORMANCE ROOMS2023 το τελευταίο της άσμα «η Κομμουνισμένη», μια παράσταση ιδεολογικής κατάθεσης και φαραωνικής εξτραβαγκάντζας.

«Ότι γνωρίζαμε ως τώρα πιά πεθαίνει

Και ο ιδρώτας μας μωρό μου θα χαθεί.

Γίνομαι κόκκινη, Ειμαι κομμουνισμένη

Με το σφυρί και το δρεπάνι χιαστί.»                                       

Επιμέλεια: Γιώτα Κωνσταντάτου

——————————————

Καλλιτέχνις:              Λίζα Κουτσουδάκη, Κωνσταντίνα Παπαντωνάτου

ROSEBUD 2022

Σκόρπιες μνήμες ανασύρονται και συντίθενται σε μια παιδική ανάμνηση: η γιαγιά παίζει με τα εγγόνια της φτιάχνοντας τους αυτοσχέδιες κούκλες από τριαντάφυλλα.

Τι γίνονται οι παιδικές αναμνήσεις που καταφέρνουν να επιβιώσουν?

Μία performance που ζωντανεύει στα μάτια των θεατών τα ίχνη μιας παιδικής ανάμνησης που δεν έχει ξεθωριάσει, και καθώς φανερώνεται, μετουσιώνεται σε μια αναπαράσταση όπου οι θεατές δημιουργούν τη δική τους ανάμνηση συμμετέχοντας στο παιχνίδι του απροσδόκητου.

Δύο performers δημιουργούν in situ αυτοσχέδιες λουλουδένιες φιγούρες από τα μέρη ενός τριαντάφυλλου και σχετίζονται με τους θεατές παίζοντας με τα πέταλα των λουλουδιών,      προσκαλώντας τους να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν επιτόπια έργα από τα ίχνη που αφήνει ένα πέταλο στο χαρτί.

Η performance συνοδεύεται από ηχοτοπίο αφηγήσεων. Sound Design: Βασίλης Νιτσάκης

Επιμέλεια: Μαρία Δογκογιάννη

———————————–

 Καλλιτέχνις:                                 Τζωρτζίνα Πανταζοπούλου

Real Estate Paradise

Στην καρδιά της Αθήνας, στο κέντρο της πόλης, με απεριόριστη θέα και με αποκλειστικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ένα ακίνητο μοναδικής αισθητικής, σας περιμένει τώρα να το αποκτήσετε! Αποτελείται από ένα επίπεδο με πολύπλευρους χώρους, έκτασης δώδεκα τετραγωνικών μέτρων, ευάερο, ευήλιο, διαμπερές και με προέκταση στον εξωτερικό χώρο και σε όλη την πόλη! Η εταιρεία μας, σε μια premium και exclusive υπηρεσία, θα σας παραδώσει το ακίνητο, ακριβώς όπως θα το σχεδιάσετε με έναν από τους πιο έμπειρους interior designers που θα βρείτε στο χώρο, κατόπιν ραντεβού. Ένας εξειδικευμένος σχεδιασμός με βάση την δική σας αισθητική και τις δικές σας ανάγκες θα απογειώσει την εμπειρία της αγοράς του ακινήτου. Ελάτε να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον σας, την κατοίκηση σας και να φανταστούμε σε πόσα τετραγωνικά μπορεί να χωρέσει ολόκληρη η ζωή σας!

 Επιμέλεια: Λυδία Λαμπροπούλου

————————–

Καλλιτέχνις:                                        Boryana Petkova

Collection of voices 

Σε αυτό το δωμάτιο, ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει κοινές και καθιερωμένες φράσεις. Το όριο μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού γίνεται δυσδιάκριτο όταν ένα επαναλλαμβανόμενο ψέμα μπορεί να καταλήξει να αντανακλά την αλήθεια. H Boryana Petkova ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Σε συνέχεια των projects της ως performer, στα οποία βασικό στοιχείο της δράσης είναι ο λόγος, μας καλεί να αμφισβητήσουμε την αξία που δίνουμε στη λέξη με την κατασκευή και την αποδόμηση της ύλης και του ήχου.  Σκοπός της είναι με την παραγωγή συνεχόμενου λόγου να ερευνήσει και τα δικά της όρια μέσα στο πλαίσιο μιας long duration performance. Οι διφορούμενες μικρές φράσεις της σχετίζονται με την σύγχρονη τέχνη και το φαντασιακό της ζωής ενός καλλιτέχνη. Η διαφυγή από κάθε είδους όριο, έρχεται να εκφράσει μέσα από τα έργα της την προσωπική της επιθυμίας για την σύγκληση των αντιθέτων υλών. Η Boryana φαντάζεται και δημιουργεί μέσα από τα έργα της «τραύματα» με σκοπό να τα καταλάβει καλύτερα και να μάθει να τα αποδέχεται.

Επιμέλεια: Μαρία Ξυπολοπούλου